779
News Kazimierz Kutz nie żyje. Polski reżyser odszedł w wieku 89 lat - FilmPL
Twórcy  |  18 Grudzień 2018 o 16:04  |  
komentarze: (0)
  |  
0 (0)
W dniu dzisiejszym 18 grudnia, odszedł jeden z najsłynniejszych polskich reżyserów - Kazimierz Kutz . Miał 89 lat. Od dłuższego czasu zmagał się z poważną chorobą. Za dwa miesiące ukończyłby 90 lat.

Kazimierz Kutz był reżyserem filmowym, teatralnym i telewizyjnym. Był również scenarzystą i politykiem (senator IV, V, VI i VIII kadencji (1997–2007, 2011–2015), w latach 2001–2005 wicemarszałek Senatu V kadencji, w latach 2007–2011 poseł na Sejm VI kadencji). Założył Stowarzyszenie Filmowców Polskich w 1966 roku.

Wyreżyserował ponad dwadzieścia filmów fabularnych, z czego sześć o Górnym Śląsku. Zrealizował m.in. filmową trylogię śląską Sól ziemi czarnej (1969), Perła w koronie (1971), Paciorki jednego różańca (1979), za który otrzymał Grand Prix Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w 1980 na 7. FPFF. Drugi raz Grand Prix dostał w 1994 na 19. FPFF za film Zawrócony. Kazimierz Kutz zrealizował także wiele przedstawień dla Teatru Telewizji.

Filmografia:
- "Słowo honoru" (1953), etiuda szkolna
- "Jesienny dzień" (1959)
- "Krzyż walecznych" (1958)
- "Nikt nie woła" (1960)
- "Ludzie z pociągu" (1961)
- "Tarpany" (1961)
- "Milczenie" (1963)
- "Upał" (1964)
- "Ktokolwiek wie" (1966)
- "Skok" (1967)
- "Sól ziemi czarnej" (1969)
- "Perła w koronie" (1971)
- "Linia" (1974)
- "Znikąd donikąd" (1975)
- "Paciorki jednego różańca" (1979)
- "Na straży swej stać będę" (1983)
- "Wkrótce nadejdą bracia" (1985)
- "Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza" (1993)
- "Śmierć jak kromka chleba" (1994)
- "Zawrócony" (1994)
- "Pułkownik Kwiatkowski" (1995)
- "Sława i chwała" (1997)
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.