Polecam Film
Wiadomości: Kirk Douglas - legenda amerykańskiego kina nie żyje. Miał 103 lata | Polecam Film

Kirk Douglas - legenda amerykańskiego kina nie żyje. Miał 103 lata

Kirk Douglas - legenda amerykańskiego kina nie żyje. Miał 103 lata
aktor  |  06 Luty 2020 o 06:40  |  
komentarze: (0)
  |  
0 (0)

Tak. Tego aktora można nazwać absolutną legendą amerykańskiego kina. Najsłynniejszy gladiator w historii kina, Kirk Douglas zmarł w wieku uwaga: 103 lat!. O śmierci aktora poinformował na portalu społecznościowym jego syn, również słynny aktor Michael Douglas.


"Z wielkim smutkiem informujemy, że w wieku 103 lat opuścił nas dziś Kirk Douglas (...) Był legendą, aktorem złotego wieku kina" - taką informację przekazał na Facebooku jego syn Michael Douglas.



Kirk Douglas był niewątpliwie jednym z największych aktorów złotej ery Hollywood. Niewielu z Was wie, ale na swoim koncie aktor miał trzykrotną nominację do Oscara za role pierwszoplanowe w filmach "Champion,", "Piękny i zły" i "Pasja życia.". W 1996 r. Kirk otrzymał honorowego Oscara za całokształt twórczości. Jego kariera rozpoczęła się już pod koniec lat 40-tych XX wieku i trwała przez 7 dekad. Na koncie ma ponad 90 ról filmowych. Większość z Was jednak najbardziej pamięta jego tytułową rolę w filmie "Spartakus".



Filmografia:

- "Dziwna miłość Marthy Ivers" (1946) jako Walter O’Neil
- "Człowiek z przeszłością" (1947) jako Whit Sterling
- "Żałoba przystoi Elektrze" (1947) jako Peter Niles
- "Samotny spacer" (1948) jako Noll „Dink” Turner
- "Mury Jerycha" (1948) jako Tucker Wedge
- "Moja droga sekretarka" (1949) jako Owen Waterbury
- "List do trzech żon" (1949) jako George Phipps
- "Champion" (1949) jako Michael „Midge” Kelly
- "Młody człowiek z trąbką" (1950) jako Rick Martin
- "Szklana menażeria" (1950) jako Jim O’Connor
- "Na granicy życia i śmierci" (1951) jako szeryf Len Merrick
- "As w potrzasku" (1951) jako Charles „Chuck” Tatum
- "Opowieść o detektywie" (1951) jako detektyw James „Jim” McLeod
- "Wysokie drzewa" (1952) Jim Fallon
- "Bezkresne niebo" (1952) jako Jim Deakins
- "Piękny i zły" (1952) jako Jonathan Shields
- "Historia trzech miłości" (1953) jako Pierre Narval
- "Kuglarz" (1953) jako Hans Muller
- "Ich wielka miłość" (1953) jako Robert Teller
- "20 000 mil podmorskiej żeglugi" (1954) jako Ned Land
- "Ulisses" (1954) jako Ulisses
- "The Racers" (1955) jako Gino Borgesa
- "Człowiek bez gwiazdy" (1955) jako Dempsey Rae
- "Indiański wojownik" (1955) jako Johnny Hawks
- "Pasja życia" (1956) jako Vincent van Gogh
- "Top Secret Affair" (1957) jako gen. Melville Goodwin
- "Pojedynek w Corralu O.K." (1957) jako Doc Holliday
- "Ścieżki chwały" (1957) jako płk. Dax
- "Wikingowie" (1958) jako Einar
- "Ostatni pociąg z Gun Hill" (1959) jako szeryf Matt Morgan
- "Uczeń diabła" (1959) jako Richard „Dick” Dudgeon
- "Obcy, gdy się spotykają" (1960) jako Larry Coe
- "Spartakus" (1960) jako Spartakus
- "Ostatni zachód słońca" (1961) jako Brendan O’Malley
- "Miasto bez litości" (1961) jako mjr Steve Garrett
- "Ostatni kowboj" (1962) jako John W. „Jack” Burns
- "Dwa tygodnie w innym mieście" (1962) jako Jack Andrus
- "The Hook" (1963) jako sierż. P.J. Brisco
- "Lista Adriana Messengera" (1963) jako George Brougham/pastor Atlee/pan Pythian/Arthur Henderson
- "Pieniądze albo miłość" (1963) jako Donald „Deke” Gentry
- "Siedem dni w maju" (1964) jako płk. Martin „Jiggs” Casey
- "Bohaterowie Telemarku" (1965) jako dr Rolf Pederson
- "Wojna o ocean" (1965) jako kpt. Paul Eddington
- "Czy Paryż płonie?" (1966) jako gen. George Patton
- "Cień olbrzyma" (1966) jako płk David „Mickey” Marcus
- "Pancerny wóz" (1967) jako Lomax
- "Zachodni szlak" (1967) jako senator William J. Tadlock
- "Braterstwo" (1968) jako Frank Ginetta
- "Przyjemny sposób na umieranie" (1968) jako Jim Schuyler
- "Układ" (1969) jako Eddie Anderson
- "Był sobie łajdak" (1970) jako Paris Pitman Jr.
- "To Catch a Spy" (1971) jako Andrej
- "Latarnia na końcu świata" (1971) jako Will Denton
- "Pojedynek rewolwerowców" (1971) jako Will Tenneray
- "Człowiek godny szacunku" (1972) jako Steve Wallace
- "Doktor Jekyll i pan Hyde" (1973) jako dr Jekyll/pan Hyde
- "Nicpoń" (1973) jako Peg (także reżyseria)
- "Oddział" (1975) jako Howard Nightingale (także reżyseria)
- "Bez zobowiązań" (1975) jako Mike Wayne
- "Zwycięstwo nad Entebbe" (1976) jako Hershel Vilnofsky
- "Ciałopalenie 2000" (1977) jako Robert Caine
- "Furia" (1978) jako Peter Sandza
- "Kaktus Jack" (1979) jako Jack Kaktus
- "Rodzinka na ekranie" (1980) jako dr Tuttle
- "Saturn 3" (1980) jako Adam
- "Końcowe odliczanie" (1980) jako kpt. Matthew Yelland
- "Człowiek znad Śnieżnej Rzeki" (1982) jako Harrison/Spur
- "Dopaść Ediego" (1983) jako Carl Marzack
- "Sięgnij po broń" (1984) jako Harry H. Holland
- "Amos" (1985) jako Amos Lasher
- "Twardziele" (1986) jako Archie Long
- "Queenie" (1987; serial TV) jako David Konig
- "Kto sieje wiatr" (1988) jako Matthew Harrison Brady
- "Veraz" (1991) jako Quentin
- "Opowieści z krypty" (1989-96; serial TV) jako gen. Kalthrob (gościnnie, 1991)
- "Oscar" (1991) jako Eduardo Provolone
- "Tajemnica" (1992) jako Mike Dunmore
- "Zabierz mnie w ostatnią podróż" (1994) jako Ed Reece
- "Sknerus" (1994) jako Joe McTeague
- "Brylanty" (1999) jako Harry Agensky
- "Dotyk anioła" (1994-2003; serial TV) jako Ross Burger (gościnnie, 2000)
- "Wszystko w rodzinie" (2003) jako Mitchell Gromberg
- "Illusion" (2004) jako Donal Baines
- "Empire State Building Murders" (2008) jako Jim Kovalski
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.