QR Code

like/dislike image

Wiesław Komasa

71 lat

Lubię osobę
0
Nie przepadam
0
aktor, reżyser, lektor, recytator
0 (0)
Data urodzenia:15 stycznia 1949
Miejsce urodzenia:Nowy Wiśnicz, Krakowskie, Polska (Dziś: Małopolskie)
Wzrost:173 cm (5ft 7in)
Lata aktywności:od 1971 roku
Zawód:aktor, reżyser, lektor, recytator
Stan Cywilny:żona Gina, 4 dzieci: Jan (ur. 28.10.1981), bliźnięta Szymon i Maria, Zofia
O sobie (1)Polski aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i dubbingowy, także reżyser teatralny, lektor i recytator. Absolwent PWST w Krakowie (1971). Od 1988 pedagog warszawskiej PWST. W teatrze zadebiutował 9 października 1971 roku jako Albin w komedii Aleksandra Fredry Śluby panieńskie. W latach 1971-1973 grał w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu. Następnie występował w Poznaniu, w latach 1973-1988 w Teatrze Nowym, a 1988-1991 - w Zespole Janusza Wiśniewskiego. W latach 2003-2004 był aktorem warszawskiego Teatru Polskiego. Występował też gościnnie na wielu scenach całej Polski. Jako reżyser współpracował z wieloma teatrami w Polsce i za granicą. Na dużym ekranie zadebiutował w 1975 rolą księdza Dobiegniewa w filmie historycznym Kazimierz Wielki. Wystąpił również w Thais, Odjeździe i Nocnych ptakach, a także zagrał niewielką rolę w filmie Stevena Spielberga Lista Schindlera. Szerszej publiczności dał się poznać rolą Tomasza Oleszuka, człowieka stopniowo zapadającego na chorobę psychiczną w serialu telewizyjnym Egzamin z życia.
Polski aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i dubbingowy, także reżyser teatralny, lektor i recytator. Absolwent PWST w Krakowie (1971). Od 1988 pedagog warszawskiej PWST. W teatrze zadebiutował 9 października 1971 roku jako Albin w komedii Aleksandra Fredry Śluby panieńskie. W latach 1971-1973 grał w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu. Następnie ... (cały opis)
Filmografia
FILM
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2020Sala samobójców. Hejter6.2Dziekan
2015Intruz
The Here After
0.0Dziadek
2011Sala samobójców4.1Dyrektor liceum
2010Lincz0.0Zaranek
Belcanto10.0Dyrektor szkoły
20080_1_0
0_1_0
6.3Spiker
1993Lista Schindlera
Schindler's List
0.0SS-man w Płaszowie
DUBBINGTytuł filmuOcenaRola
2013Hobbit: Pustkowie Smauga
The Hobbit: The Desolation of Smaug
6.3Radagast Bury (polski dubbing)
2012Hobbit: Niezwykła podróż
The Hobbit: An Unexpected Journey
4.3Radagast Bury (polski dubbing)
2011Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
7.8Lord Voldemort (polski dubbing)
2010Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I
10.0Lord Voldemort (polski dubbing)
2007Harry Potter i Zakon Feniksa
Harry Potter and the Order of the Phoenix
7.0Lord Voldemort (polski dubbing)
2005Harry Potter i Czara Ognia
Harry Potter and the Goblet of Fire
6.0Lord Voldemort (polski dubbing)
SIEBIETytuł filmuOcenaRola
2014Nieobecność6.7(on sam)
SERIAL
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2011Komisarz Alex5.5Profesor Bogusz (gościnnie)
Pełna filmografia
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.