QR Code

Wiesław Komasa

71 lat

Lubię osobę
0
Nie przepadam
0
aktor, reżyser, lektor, recytator
0 (0)
Data urodzenia:15 stycznia 1949
Miejsce urodzenia:Nowy Wiśnicz, Krakowskie, Polska (Dziś: Małopolskie)
Wzrost:173 cm (5ft 7in)
Lata aktywności:od 1971 roku
Zawód:aktor, reżyser, lektor, recytator
Stan Cywilny:żona Gina, 4 dzieci: Jan (ur. 28.10.1981), bliźnięta Szymon i Maria, Zofia
O sobie (1)Polski aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i dubbingowy, także reżyser teatralny, lektor i recytator. Absolwent PWST w Krakowie (1971). Od 1988 pedagog warszawskiej PWST. W teatrze zadebiutował 9 października 1971 roku jako Albin w komedii Aleksandra Fredry Śluby panieńskie. W latach 1971-1973 grał w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu. Następnie występował w Poznaniu, w latach 1973-1988 w Teatrze Nowym, a 1988-1991 - w Zespole Janusza Wiśniewskiego. W latach 2003-2004 był aktorem warszawskiego Teatru Polskiego. Występował też gościnnie na wielu scenach całej Polski. Jako reżyser współpracował z wieloma teatrami w Polsce i za granicą. Na dużym ekranie zadebiutował w 1975 rolą księdza Dobiegniewa w filmie historycznym Kazimierz Wielki. Wystąpił również w Thais, Odjeździe i Nocnych ptakach, a także zagrał niewielką rolę w filmie Stevena Spielberga Lista Schindlera. Szerszej publiczności dał się poznać rolą Tomasza Oleszuka, człowieka stopniowo zapadającego na chorobę psychiczną w serialu telewizyjnym Egzamin z życia.
Polski aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i dubbingowy, także reżyser teatralny, lektor i recytator. Absolwent PWST w Krakowie (1971). Od 1988 pedagog warszawskiej PWST. W teatrze zadebiutował 9 października 1971 roku jako Albin w komedii Aleksandra Fredry Śluby panieńskie. W latach 1971-1973 grał w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu. Następnie ... (cały opis)
Filmografia
FILM
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2015Intruz
The Here After
0.0Dziadek
2011Sala samobójców3.5Dyrektor liceum
2010Lincz0.0Zaranek
Belcanto10.0Dyrektor szkoły
20080_1_0
0_1_0
9.0Spiker
1993Lista Schindlera
Schindler's List
0.0SS-man w Płaszowie
DUBBINGTytuł filmuOcenaRola
2013Hobbit: Pustkowie Smauga
The Hobbit: The Desolation of Smaug
6.3Radagast Bury (polski dubbing)
2012Hobbit: Niezwykła podróż
The Hobbit: An Unexpected Journey
4.3Radagast Bury (polski dubbing)
2011Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
7.8Lord Voldemort (polski dubbing)
2010Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I
10.0Lord Voldemort (polski dubbing)
2007Harry Potter i Zakon Feniksa
Harry Potter and the Order of the Phoenix
7.0Lord Voldemort (polski dubbing)
2005Harry Potter i Czara Ognia
Harry Potter and the Goblet of Fire
6.7Lord Voldemort (polski dubbing)
SIEBIETytuł filmuOcenaRola
2014Nieobecność6.7(on sam)
SERIAL
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2011Komisarz Alex5.5Profesor Bogusz (gościnnie)
2008Ojciec Mateusz6.9Ojciec Julian, opat klasztoru (gościnnie)
Pełna filmografia
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.