QR Code

Tomasz Dedek

62 lata

Tomasz Michał Dedek
Lubię osobę
0
Nie przepadam
0
aktor
10 (1)
Data urodzenia:20 września 1957
Miejsce urodzenia:Rawa Mazowiecka, Łódzkie, Polska
Wzrost:182 cm (5ft)
Lata aktywności:od 1979 roku
Zawód:aktor
Stan Cywilny:żona Magda Soszyńska-Dedek, 2 synów i córka
O sobie (1)Polski aktor teatralny, filmowy, dubbingowy i telewizyjny, przedsiębiorca, piosenkarz, pisarz, polityk, scenarzysta, działacz samorządowy i reżyser. W 1979 zagrał w filmie Godzina "W" jako strzelec "Orzeł", zyskując tą rolą dużą popularność. W 1981 ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. W tym samym roku został aktorem Teatru Ateneum w Warszawie. Dużą popularność przyniosła mu rola Jędruli Kossonia, męża Alutki w Rodzinie zastępczej. Obecnie występuje w filmach i serialach telewizyjnych.
Polski aktor teatralny, filmowy, dubbingowy i telewizyjny, przedsiębiorca, piosenkarz, pisarz, polityk, scenarzysta, działacz samorządowy i reżyser. W 1979 zagrał w filmie Godzina "W" jako strzelec "Orzeł", zyskując tą rolą dużą popularność. W 1981 ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. W tym samym roku został aktorem ... (cały opis)
Filmografia
FILM
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2015Historia Roja8.8Funkcjonariusz UBP
2013Bilet na Księżyc4.3Pułkownik, przewodniczący komisji poborowej
2001Poranek kojota0.0"Mały", człowiek "Dzikiego"
Pieniądze to nie wszystko0.0"Dziobaty", wysłannik konkurencji
1999Pan Tadeusz0.0Domownik Sędziego
1994Psy II: Ostatnia krew4.0Wawro, podwładny Bienia
1993Lista Schindlera
Schindler's List
0.0Gestapowiec
1992Psy7.0Wawro
DUBBINGTytuł filmuOcenaRola
2018Krzysiu, gdzie jesteś?
Christopher Robin
8.1Giles Winslow (polski dubbing)
Han Solo: Gwiezdne wojny - historie
Solo: A Star Wars Story
2.8Tobias Beckett (polski dubbing)
2016Jak zostać kotem
Nine Lives
7.7Felix Perkins (polski dubbing)
SERIAL
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2017Diagnoza7.9Tadeusz Słowiński (gościnnie)
2016Belfer5.2Zbigniew Tarczyński, ojciec Łukasza (gościnnie)
2014Baron 244.0Klient na stacji (gościnnie)
2012Paradoks4.2Minister Kownacki (gościnnie)
Pełna filmografia
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.