QR Code

86 lat

Raymond Roman Thierry Liebling
Więcej o osobie
Podstawowe Informacje
Strona główna
Filmografia
Opisy/Biografie

Multimedia
Galeria (20)
Wywiady
Newsy (4)
Strony WWW 
Recenzje

Pozostałe informacje
Ciekawostki (4)
Zdjęcia z planu
Wpadki
Cytaty aktora w filmach
Lubię osobę
0
Nie przepadam
0
reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy
5 (3)
Data urodzenia:18 sierpnia 1933
Miejsce urodzenia:Paryż, Francja
Wzrost:165 cm (5ft 4in)
Lata aktywności:od 1954 roku
Zawód:reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy
Stan Cywilny:trzykrotnie żonaty: 1. Barbara Kwiatkowska (09.09.1959 - 1962, rozwód); 2. Sharon Tate (20.01.1968 - 09.08.1969, jej śmierć); 3. Emmanuelle Seigner (od 30.08.1989), córka Morgane (ur. 20.01.1993) i syn Elvis (ur. 12.04.1998)
O sobie (1)Polsko-francuski reżyser żydowskiego pochodzenia, także aktor, scenarzysta i producent filmowy. Obszerny dorobek filmowy Polańskiego uplasował go wśród najlepszych twórców światowej kinematografii oraz przyniósł wiele prestiżowych nagród, m.in. Oscara, Złotą Palmę, Złotego Niedźwiedzia, nagrody BAFTA, trzykrotny zdobywca Złotego Globu za najlepszy film i reżyserię, najlepszy film zagraniczny. Wielokrotnie nominowany do Oscara. Urodził się w Paryżu w rodzinie polsko-żydowskiej. W 1936 przeprowadził się z rodziną do Polski. Sławę osiągnął dzięki debiutowi na wystawie światowej Expo w Brukseli (1958) z krótkometrażowym filmem Dwaj ludzie z szafą, który zdobył medal. Polański był wtedy studentem łódzkiej szkoły filmowej. Jego pierwszy film pełnometrażowy Nóż w wodzie (1962) otrzymał nominację do Oscara za najlepszy film nieanglojęzyczny.
Polsko-francuski reżyser żydowskiego pochodzenia, także aktor, scenarzysta i producent filmowy. Obszerny dorobek filmowy Polańskiego uplasował go wśród najlepszych twórców światowej kinematografii oraz przyniósł wiele prestiżowych nagród, m.in. Oscara, Złotą Palmę, Złotego Niedźwiedzia, nagrody BAFTA, trzykrotny zdobywca Złotego Globu za najlepszy film i reżyserię, najlepszy film zagraniczny. Wielokrotnie nominowany do Oscara. Urodził ... (cały opis)
Filmografia
FILM
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2011Rzeź
Carnage
0.0Sąsiad otwierający drzwi
(niewymieniony w czołówce)
2002Zemsta0.0Józef Papkin
SIEBIETytuł filmuOcenaRola
2011Roman Polański: moje życie
Roman Polanski: A Film Memoir
7.0(on sam)
PRODUCENTTytuł filmuOcenaRola
2010Autor Widmo
The Ghost Writer
2.3(producent)
2002Pianista
The Pianist
10.0(producent)
SCENARZYSTATytuł filmuOcenaRola
2019Oficer i szpieg
J’accuse
0.0
2017Prawdziwa historia
D'après une histoire vraie
5.5
2013Wenus w futrze
La Vénus à la fourrure
4.0
2011Rzeź
Carnage
0.0
2010Autor Widmo
The Ghost Writer
2.3
REŻYSERTytuł filmuOcenaRola
2019Oficer i szpieg
J’accuse
0.0
2017Prawdziwa historia
D'après une histoire vraie
5.5
2013Wenus w futrze
La Vénus à la fourrure
4.0
2011Rzeź
Carnage
0.0
2010Autor Widmo
The Ghost Writer
2.3
Pełna filmografia
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.