QR Code

Marek Frąckowiak

1950 - 2017 (67 lat)

Marek Antoni Frąckowiak
Lubię osobę
0
Nie przepadam
0
aktor
4.3 (3)
Data urodzenia:16 sierpnia 1950
Data śmierci:06 listopada 2017
Miejsce urodzenia:Łódź, Łódzkie, Polska
Wzrost:184 cm (6ft)
Lata aktywności:1971 - 2017
Zawód:aktor
Stan Cywilny:żona Ewa Złotowska (do jego śmierci)
O sobie (1)Polski aktor teatralny, filmowy i dubbingowy. Absolwent Wydziału Aktorskiego łódzkiej PWSFTviT (1974). Zadebiutował w filmie Jerzego Passendorfera Zabijcie czarną owcę (nagroda filmowa w San Sebastián 1972 r.). Ważniejsze role zagrał w filmach: Niespotykanie spokojny człowiek, Między ustami a brzegiem pucharu, Anatomia miłości, Pójdziesz ponad sadem, Alternatywy 4, Azyl, C.K. Dezerterzy, Przyłbice i kaptury, Polskie drogi, 07 zgłoś się, Crimen, Kuchnia polska, Dom, Żegnaj Rockefellerze, Psy, Młode Wilki, Ogniem i mieczem, Miasteczko, Miodowe lata, Samo Życie, Gliny, Plebania, Kryminalni, Mrok, Fryzjer, Dylematu 5, Pitbull, Ekipa, Teraz albo nigdy!, Ranczo, Popiełuszko. Wolność jest w nas, Klub szalonych dziewic, Wygrany - łącznie ponad sto ról filmowych. Zagrał główną rolę w czechosłowackim film pt. Gra ciałem. Adaptował na scenę i wyreżyserował Grażynę Adama Mickiewicza. Premiera odbyła się 18 kwietnia 1993 na scenie Teatru Adekwatnego w Warszawie. Według stanu na styczeń 2016 jest to jedyna adaptacja teatralna tego utworu w Polsce. Założyciel i Prezes Fundacji Przyjaciół Sztuk Aurea Porta, zajmującej się m.in. promocją twórczości muzycznej, dramaturgicznej i graficznej Bogusława Schaeffera. Felietonista i karykaturzysta w czasopismach "Gentleman", "WIK", "VIP". W 2010 i 2014 bez powodzenia kandydował do sejmiku mazowieckiego z listy Platformy Obywatelskiej. Od 2013 chorował na nowotwór kręgosłupa. Zmarł 6 listopada 2017 w wyniku choroby nowotworowej. Został pożegnany 14 listopada podczas mszy świętej w kościele pw. św. Elżbiety w Powsinie, a następnie pod Warszawą. Był mężem aktorki Ewy Złotowskiej.
Polski aktor teatralny, filmowy i dubbingowy. Absolwent Wydziału Aktorskiego łódzkiej PWSFTviT (1974). Zadebiutował w filmie Jerzego Passendorfera Zabijcie czarną owcę (nagroda filmowa w San Sebastián 1972 r.). Ważniejsze role zagrał w filmach: Niespotykanie spokojny człowiek, Między ustami a brzegiem pucharu, Anatomia miłości, Pójdziesz ponad sadem, Alternatywy 4, Azyl, C.K. Dezerterzy, ... (cały opis)
Filmografia
FILM
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2018Kamerdyner7.6Żandarm pruski
2015Żyć nie umierać6.3Ojciec Bartka
2013W ukryciu6.0Pan Wiktor
2011Wygrany
The Winner
9.0Profesor Wittek, przyjaciel Goretzky'ego
2009Zamiana
Trading Sexes
5.0Premier
1992Psy5.8Kazek
DUBBINGTytuł filmuOcenaRola
2013Hobbit: Pustkowie Smauga
The Hobbit: The Desolation of Smaug
6.3Óin (polski dubbing)
Rycerz Blaszka. Pogromca smoków
Ritter Rost - Eisenhart & voll verbeult
0.0Król Grzałka (polski dubbing)
2012Hobbit: Niezwykła podróż
The Hobbit: An Unexpected Journey
4.3Óin (polski dubbing)
1994Król Lew
The Lion King
5.9Banzai (polski dubbing)
1992Aladyn
Aladdin
10.0Achmed (polski dubbing)
SERIAL
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2013To nie koniec świata!7.5Stanisław, ojciec Ulki
2011Galeria2.9Hubert
2010Blondynka4.8Działacz (gościnnie)
2008Ojciec Mateusz6.9Siwakowski, właściciel papierni (gościnnie)
Pełna filmografia
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.