QR Code

Frank Oz

76 lat

Richard Frank Oznowicz
Więcej o osobie
Podstawowe Informacje
Strona główna
Filmografia
Opisy/Biografie

Multimedia
Galeria (2)
Wywiady
Newsy
Strony WWW 
Recenzje

Pozostałe informacje
Ciekawostki (3)
Zdjęcia z planu
Wpadki
Cytaty aktora w filmach
Lubię osobę
0
Nie przepadam
0
aktor, lalkarz, reżyser
5 (1)
Data urodzenia:25 maja 1944
Miejsce urodzenia:Hereford, Anglia, Wielka Brytania
Wzrost:188 cm (6ft 2in)
Lata aktywności:od 1963 roku
Zawód:aktor, lalkarz, reżyser
Stan Cywilny:żona Robin (od 12.12.1979), 4 dzieci
O sobie (1)Amerykański aktor głosowy, lalkarz i reżyser. Sporadycznie występuje przed obiektywem. Urodził się w Hereford w Wielkiej Brytanii, dokąd jego rodzice Frances i Isidore (ojciec był polsko-holenderskim Żydem, matka - niepraktykującą katoliczką) wyjechali wraz z Legionem Holenderskim po niemieckim ataku na Holandię w maju 1940 r. Oboje rodzice byli lalkarzami. Rodzina wyemigrowała do USA w 1950. Kiedy miał 17 lat poznał Jima Hensona, z którym współpracował od 1963 przy jego produkcjach telewizyjnych. Animował m.in. lalki Berta (w latach 1969-1996) oraz Ciasteczkowego Potwora (1969-2000) w Ulicy Sezamkowej. Postaciami, kierowanymi przez Oza w The Muppet Show były m.in. Miś Fozzie, Panna Piggy, Orzeł Sam, Zwierzak oraz Szwedzki Kucharz. Oprócz animowania wielu Muppetów, był przez 30 lat jednym z bliższych współpracowników Hensona. Występował w przeszło 75 filmach, produkcjach wideo i programach telewizyjnych z muppetami oraz w wielu innych produkcjach Hensona. Pracował również przy produkcji filmu Labirynt z udziałem Davida Bowiego. W 1980 George Lucas zaangażował Oza do kierowania lalką Yody w filmie Gwiezdne wojny: część V - Imperium kontratakuje. Oz powtórzył tę rolę w filmach Gwiezdne wojny: część VI - Powrót Jedi i Gwiezdne wojny: część I - Mroczne widmo. W filmach Gwiezdne wojny: część II - Atak klonów i Gwiezdne wojny: część III - Zemsta Sithów postać Yody była generowana komputerowo, a Frank Oz ją dubbingował, co spotkało się z dezaprobatą części fanów, niemniej sam Oz powiedział, że "zostało to tak wykonane, jak [Lucas] powinien był to zrobić". Jako reżyser debiutował w 1982 reżyserowanym razem z Jimem Hensonem filmem Ciemny kryształ (The Dark Crystal). Samodzielnie reżyserował kilka pełnometrażowych filmów o przygodach muppetów, pierwszym z nich były Muppety na Manhattanie Kilkakrotnie wystąpił w filmach aktorskich, m.in. jako strażnik więzienny w The Blues Brothers (1980) w reż. Johna Landisa. Potem występował w kolejnych filmach Landisa: "Amerykański wilkołak w Londynie", "Szpiedzy tacy jak my", "Niewinna krew" oraz w roli skorumpowanego policjanta w filmie Nieoczekiwana zmiana miejsc.
Amerykański aktor głosowy, lalkarz i reżyser. Sporadycznie występuje przed obiektywem. Urodził się w Hereford w Wielkiej Brytanii, dokąd jego rodzice Frances i Isidore (ojciec był polsko-holenderskim Żydem, matka - niepraktykującą katoliczką) wyjechali wraz z Legionem Holenderskim po niemieckim ataku na Holandię w maju 1940 r. Oboje rodzice byli lalkarzami. Rodzina ... (cały opis)
Filmografia
FILM
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2019Na noże
Knives Out
8.6
1980Blues Brothers
The Blues Brothers
0.0Policjant w więzieniu
GŁOSTytuł filmuOcenaRola
2019Gwiezdne Wojny: Skywalker. Odrodzenie
Star Wars: The Rise of Skywalker
7.0Yoda (głos)
2017Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
Star Wars: The Last Jedi
9.0Yoda (głos)
2015W głowie się nie mieści
Inside Out
5.8Strażnik podświadomości Dave (głos)
2013Uniwersytet potworny
Monsters University
5.9Jeff Fungus (głos) (niewymieniony w czołówce)
2005Gwiezdne Wojny - Zemsta Sithów
Star Wars - Revenge of the Sith
5.9Yoda (głos)
2002Gwiezdne Wojny - Atak Klonów
Star Wars - Attack of the Clones
4.8Yoda (głos)
2001Potwory i spółka
Monsters, Inc.
9.0Fungus (głos)
1999Gwiezdne wojny - Mroczne widmo
Star Wars - The Phantom Menace
4.3Yoda (głos)
1983Gwiezdne Wojny - Powrót Jedi
Star Wars - Return of the Jedi
5.6Yoda (głos)
1980Gwiezdne Wojny - Imperium kontratakuje
Star Wars - The Empire Strikes Back
6.8Yoda (głos)
Pełna filmografia
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.