QR Code

Emma Thompson

60 lat

Więcej o osobie
Podstawowe Informacje
Strona główna
Filmografia
Opisy/Biografie

Multimedia
Galeria (28)
Wywiady
Newsy (6)
Strony WWW 
Recenzje

Pozostałe informacje
Ciekawostki (3)
Zdjęcia z planu
Wpadki
Cytaty aktora w filmach
Lubię osobę
0
Nie przepadam
0
aktorka, scenarzystka
5 (1)
Data urodzenia:15 kwietnia 1959
Miejsce urodzenia:Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Wzrost:174 cm (5ft 7in)
Lata aktywności:od 1982 roku
Zawód:aktorka, scenarzystka
Stan Cywilny:dwukrotnie zamężna: 1. Kenneth Branagh (20.08.1989 - 01.10.1995, rozwód); 2. Greg Wise (od 29.07.2003), córka Gaia Romilly (ur. 04.12.1999)
O sobie (1)Angielska aktorka i scenarzystka. Dwukrotna zdobywczyni Oscara. Studiowała literaturę angielską na Newnham College w Cambridge. Karierę zaczynała grywając na scenach teatralnych. W kinie debiutowała w filmie swego ówczesnego męża Kennetha Branagha Henryk V, sławę przyniosły jej jednak dopiero role w filmach Jamesa Ivory'ego: Powrót do Howards End i Okruchy dnia. Za kreację Margaret Schlegel w pierwszym z nich zdobyła Oscara dla najlepszej aktorki za rok 1992. Drugą statuetkę otrzymała za scenariusz (będący adaptacją powieści Jane Austen) Rozważnej i romantycznej w 1996.
Angielska aktorka i scenarzystka. Dwukrotna zdobywczyni Oscara. Studiowała literaturę angielską na Newnham College w Cambridge. Karierę zaczynała grywając na scenach teatralnych. W kinie debiutowała w filmie swego ówczesnego męża Kennetha Branagha Henryk V, sławę przyniosły jej jednak dopiero role w filmach Jamesa Ivory'ego: Powrót do Howards End i Okruchy dnia. ... (cały opis)
Filmografia
FILM
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2019Last Christmas0.0Petra
Men in Black: International0.0Agent O
2018Johnny English: Nokaut
Johnny English Strikes Again
9.1Premier
2017The Children Act0.0Fiona Maye
Piękna i Bestia
Beauty and the Beast
9.3Pani Imbryk
2016Bridget Jones 3
Bridget Jones's Baby
7.4Dr Rawlings
2015Ugotowany
Burnt
5.7Dr Rosshilde
Piknik z niedźwiedziami
A Walk in the Woods
5.5Catherine Bryson
2013Ratując pana Banksa
Saving Mr. Banks
5.0P.L. Travers
Riwiera dla dwojga
Love Punch
8.5Kate
Piękne istoty
Beautiful Creatures
3.3Pani Lincoln / Sarafine
2012Faceci w czerni 3
Men in Black III
8.0Oh
2011Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
7.8Profesor Sybilla Trelawney
2007Jestem legendą
I Am Legend
0.0Dr Alice Krippin
(niewymieniony w czołówce)
Harry Potter i Zakon Feniksa
Harry Potter and the Order of the Phoenix
7.0Profesor Sybilla Trelawney
Pełna filmografia
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.