QR Code

Dakota Fanning

25 lat

Hannah Dakota Fanning
Więcej o osobie
Podstawowe Informacje
Strona główna
Filmografia
Opisy/Biografie

Multimedia
Galeria (25)
Wywiady
Newsy (1)
Strony WWW 
Recenzje

Pozostałe informacje
Ciekawostki (6)
Zdjęcia z planu
Wpadki
Cytaty aktora w filmach
Lubię osobę
0
Nie przepadam
0
aktorka, modelka
0 (0)
Data urodzenia:23 lutego 1994
Miejsce urodzenia:Conyers, Georgia, USA
Wzrost:163 cm (5ft 3in)
Lata aktywności:od 1999 roku
Zawód:aktorka, modelka
O sobie (1)Amerykańska modelka i aktorka młodego pokolenia. Urodziła się jako córka Stevena i Heather z d. Arrington. Jej młodszą siostrą jest Elle Fanning. Debiutowała gościnnymi rolami w takich serialach jak: Ostry dyżur czy Ally McBeal. Ważnym momentem okazał się dla niej 2001 rok, który przyniósł jedną z głównych ról w filmie Jestem Sam. Rola przyniosła jej sporą popularność, uznanie w oczach krytyków i kolejne propozycje. Od tamtego czasu zagrała w wielu produkcjach u boku największych gwiazd Hollywood. Wielokrotnie nagradzana prestiżowymi statuetkami. Fanning ma szeroko rozwinięte zainteresowania i umiejętności: uczy się języków, gra na instrumentach, umie pływać, szydełkować. Duże kontrowersje wywoływała jej rola w filmie Hounddog, w którym zagrała m.in. w scenie gwałtu. Kolejne produkcje z jej udziałem to Cutlass, Skrzydlate cienie czy Push. Od 2005 roku Fanning pojawiła się w wielu rankingach. Uzyskała m.in. tytuł Najbardziej Wpływowej Aktorki w Hollywood (2005), umieszczona została na listach 100 Kobiet w Hollywood (2007), 100 Znakomitości Show-Biznesu (2007), Najbogatszych Gwiazd Poniżej 21. roku życia (2007). Fanning bierze także udział w profesjonalnych sesjach zdjęciowych (np. z Karlem Lagerfeldem, Tomem Fordem) i kampaniach reklamujących odzież znanych projektantów (Marc Jacobs).
Amerykańska modelka i aktorka młodego pokolenia. Urodziła się jako córka Stevena i Heather z d. Arrington. Jej młodszą siostrą jest Elle Fanning. Debiutowała gościnnymi rolami w takich serialach jak: Ostry dyżur czy Ally McBeal. Ważnym momentem okazał się dla niej 2001 rok, który przyniósł jedną z głównych ról w filmie Jestem ... (cały opis)
Filmografia
FILM
AKTORTytuł filmuOcenaRola
2019Pewnego razu... w Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood
9.5"Piskliwa" Fromme
2018Ocean's 8
Ocean's Eight
4.3
2017Please Stand By8.0Wendy
2016Amerykańska sielanka
American Pastoral
7.0Meredith "Merry" Levov
Brimstone10.0Liz
2013Night Moves0.0Dena Brauer
2012Saga Zmierzch: Przed Świtem - Część 2
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
2.4Jane
2011Saga Zmierzch: Przed Świtem - Część 1
Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, The
2.5Jane
2010Saga Zmierzch: Zaćmienie
Twilight Saga: Eclipse, The
4.0Jane
2009Saga Zmierzch: Księżyc w nowiu
Twilight Saga: New Moon, The
2.3Jane
2005Wojna światów
War of the Worlds
0.0Rachel Ferrier
GŁOSTytuł filmuOcenaRola
2014Fru!
Yellowbird
6.2Delf (głos)
SERIAL
AKTORTytuł filmuOcenaRola
1994Przyjaciele
Friends
5.2Mackenzie (gościnnie)
Pełna filmografia
Komentarze: (0)  Rozwiń by komentować


Nikt jeszcze nie dodał komentarzy.
Bądź pierwszy - wpisz komentarz.